Positive Behaviour Support (PBS)

PBS is gericht op het bevorderen van gewenst gedrag bij leerlingen, met als doel om elke leerling optimaal te laten profiteren van het geboden onderwijs. De aanpak omvat interventies voor alle kinderen en specifieke interventies voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.
Vanuit gemeenschappelijke waarden op de Waterlelie (respect, veiligheid, verantwoordelijkheid) heeft het schoolteam gezamenlijk bepaald welk gedrag van kinderen wordt verwacht. Voor alle plekken in en om de school worden deze gedragsverwachtingen duidelijk benoemd en visueel gemaakt.
De gedragsverwachtingen worden regelmatig geoefend en herhaald, zodat leerlingen precies weten wat er van hen wordt verwacht. Zo is het makkelijker om het gewenste gedrag te laten zien.

Belonen en aanmoedigen
Om gedrag structureel aan te moedigen,heeft de Waterlelie een beloningssysteem ontwikkelt dat door alle medewerkers van de school wordt gebruikt. Bij gewenst gedrag kan er een token worden gegeven. Met deze tokens wordt in de groep gespaard  voor een (gezamenlijk bepaalde) beloning.
De aandacht voor ongewenst gedrag wordt klein gehouden. Wanneer een leerling zich niet aan een gedragsverwachting houdt, volgt een consequentie. Voor zowel leerlingen als leerkrachten is duidelijk hoe die consequentie er uitziet.