Kunstzinnige basisschool

Kunstzinnige basisschool waarbij talentontwikkeling voorop staat

De Waterlelie profileert zich sinds 2001 als een kunstzinnige basisschool. Wij vinden het belangrijk om kinderen een zo breed mogelijke ontwikkeling mee te geven richting de toekomst en zijn ervan overtuigd dat de inzet van talentontwikkeling bijdraagt aan de verhoging van de leeropbrengsten en het zelfvertrouwen van de leerlingen.
In het curriculum worden de creatieve vakken structureel opgenomen in alle groepen. In de bewegingslessen is ook aandacht voor dans. Actieve leesbevordering en Bibliotheek op School worden in elke groep ingezet.
Daarnaast besteden we ook in de pauze aandacht aan verschillende sporten, onder begeleiding van
sportdocenten.
Door kinderen in aanraking te brengen met verschillende talentactiviteiten doen leerlingen ervaringen op ter
versterking van hun persoonlijke ontwikkeling. Zij breiden hun leef- en belevingswereld uit, leren een eigen inbreng te hebben, leren zichzelf te uiten. Dit vergroot hun zelfkennis en geeft zelfvertrouwen.
Talentontwikkeling is niet een doel op zich maar een middel om tot (leer)ontwikkeling te komen.

Talentontwikkeling op de Waterlelie
Middels ons talentenaanbod willen we een breed aanbod voor alle leerlingen realiseren:
- Cultuurtrajectlessen KCR voor alle groepen (2-4x per jaar)
- Bieb op School (maandelijks nieuwe boeken, leerkrachttrainingen, leesbevordering, ouderbijeenkomsten) ,Zwerfboeken project
- Muziek: vakleerkracht muziek + IKEI (instrumenten en concerten), methode Zangexpress
- Kunstmethode Laat Maar Zien (4 fasen van het kunstzinnige proces),
- Kennismaking met kunsteducatielessen museum Boijmans van Beuningen (bezoeken + vervoer) voor alle groepen
- Talentdagen rondom ontwerpend en onderzoekend leren (thema’s herfst, licht/donker, drijven/zinken ed)
- Engels voor de groepen 1-8 met de methode Join In en Engelse dagen
- Naschoolse activiteiten, o.a. gitaarles en Shantykoor
- De sportieve pauze (maandag,dinsdag,donderdag en vrijdag tussen 12-13 uur)
- Lessen in de natuur : NME (kinderboerderij en schooltuin)

IKEI

Ieder Kind een Instrument (IKEI) is een muziekproject van SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam). Op onze school doen de groepen 5 en 6 mee aan dit muziekproject. De kinderen krijgen hierdoor de kans hun talent voor muziek te ontdekken en verder te ontwikkelen. Onder leiding van een SKVR vakleerkracht muziek wordt in de wekelijkse lessen gewerkt aan het creërend vermogen, presenteren en de sociale vaardigheden.

Instrumentale muzieklessen: groep 5 en 6

In groep 5 en 6 krijgen de kinderen les op instrumenten van SKVR. Bij ons op school krijgen ze les op p-bones en cajon. Ieder kind kiest uit dit aanbod een instrument en krijgt daar in groep 5 en 6 wekelijks les op in de klas.

IKEI Concert

Na twee jaar instrumentale lessen nemen kinderen uit groep 6 deel aan een groot IKEI concert. Samen met kinderen van andere IKEI scholen én beroepsmusici uit een professioneel Rotterdams orkest staan zij op het podium; een indrukwekkende ervaring voor de kinderen en alle familieleden. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie over het optreden.

Ieder Kind een Instrument is een initiatief van SKVR, de dienst Kunst en Cultuur (dKC) en Jeugd & Onderwijs (JO). Voor meer informatie over het aansluitende muziekaanbod van SKVR in de vrije tijd kunt u terecht opwww.skvr.nl/muziek